Portré

Ákos: „Tulajdonképpen debütálok minden előadáson”

2019.12.06. I 19:16
A Backstage eheti főhőse a Kossuth-díjas Kovács Ákos, aki idestova 30 éve áll a mikrofon mögött, és 20 szólólemezzel büszkélkedhet. Gyerekkori élményekről, örömteli és szomorú pillanatokról is mesélt a LifeTV-nek, illetve a próbatermébe és egy szolnoki koncertjének kulisszái mögé is betekintést nyerhettünk.  
Talum Fruzsina műsorvezető elsőként egy nosztalgikus sétára hívta a zenészt. Ákos gyerekkorának helyszínére, a Teleki térre beszélték meg a találkozójukat. Itt a Lámpagyújtogató dala című slágerére egy szobor is emlékeztet. A tér változásainak feltérképezése után az énekes elárulta, hogy eminens tanuló volt, aki az iskola mellett nemcsak vízipólózott, de énekkarba is járt. A családi legenda szerint 4 éves koráig nem beszélt, első mondata viszont elég ütősre sikeredett:
A nosztalgiázás a Fazekas Mihály Gimnáziumban folytatódott. Az iskola falai között sétálva Ákos elárulta, hogy a matektanára anno azt mondta neki: 

„Kovács, magából semmi nem lesz, ezzel a hozzáállással soha-soha nem fogják felvenni a Közgazdasági Egyetemre.” 

Gimnazistaként nem is akart közgazdász lenni, 16 évesen egy vetítés után édesanyjának be is jelentette, hogy filmrendező lesz belőle. A szülők jogi pályára szánták őt, és hallani sem akartak arról, hogy művész legyen a gyerekükből. Végül Ákos közgazdász végzettséget szerzett, és szülői intelem ide vagy oda, mégiscsak művész lett.

Hauber Zsolt egy évvel alatta járt a Fazekasban, itt ismerte meg őt, és így alakult meg az ikonikus Bonanza Banzai. Ennek örömére először az iskolájukban léptek fel. 1987-ben pedig indultak a Csillag Születik nevű tehetségkutatón, ahol szólista kategóriában harmadik helyezést értek el Ede és a Bonanza Banzai néven.

Ákos első, Honvéd utcai lakását is megmutatta, ahol a hatodik emeleten, az erkély párkányán átvetett lábbal tanult egyetemista korában. 

„Itt aztán rettenetes hajnalig tartó viták voltak, és ilyen egyetemi banzájok, megvártuk a napfelkeltét, meg megbeszéltük az élet folyását, fantasztikus teákat szürcsöltünk, és hát, ha nem is a fényes szelek, de valamiféle eszmei légáramlatok járták át a lakást meg a fejünket is” 

– mesélte az énekes. Ide született az első gyereke, Marci is, és itt alakította ki az első stúdióját, ahol az Ikon című lemezt is született. Édesapja, aki két éve hunyt el, az utolsó éveiben szintén itt lakott, édesanyját pedig fiatalon, 27 évesen veszítette el. Ákos a velük való kapcsolatáról, és az általa érzett háláról is beszélt:
Később Fruzsi elkísérte Ákost a próbatermébe, ahol az évek során bezsebelt díjak megtekintése és a Tarzan lemezhez kapcsolódó sztorik kivesézése után az énekes a Bonanza Banzai feloszlásának valódi okait is megosztotta:
Egy szolnoki koncerten is forgatott a stábunk, és annak előkészületeit is végigkövették. Ákosról kiderült, hogy izgulós típus, szerinte nem is jó rutinból játszani. Hatalmas felelősség és öröm számára, hogy az ismerős arcokon túl szinte minden koncertjére érkeznek érdeklődők is, akiktől általában pozitív visszajelzéseket kap. Ez azt jelenti, hogy minden fellépése egyben egyfajta bemutatkozás is: 

„Ez óriási dolog, hogy én tulajdonképpen debütálok minden előadáson. Ez egy felelősség is, és nagyon hálás vagyok érte” 

– jelentette ki Ákos.