Fitness

Tényleg ajándék a Mikulás-csomag, vagy csak ártasz vele?

2019.12.02. I 14:45
Hivatalosan is itt a karácsonyi időszak, vele pedig rengeteg meglepetés és finomság kerül az asztalunkra. Ilyenkor igyekszünk meglepni és boldoggá tenni a szeretteinket. A gyerekeknek Mikulás-csomagokkal kedveskedünk - na és persze nekem is, mert hát hatalmas perpatvart csapnék, ha üresen találnám reggel a csizmámat -, és szentül hisszük, hogy ezzel örömet okozunk és jót teszünk nekik. A kérdés már csak az, hogy tisztában vagyunk-e azzal, hogy a pillanatnyi öröm hosszútávon milyen következményekkel járhat! Lássuk:
A fogzománcunk gyilkosa
 
A cukor tönkreteszi a fogainkat. Igen, sarkosan hangzik a Cukorszörny léte, és vele együtt az az elképzelés, hogy szépen sorban egy hatalmas balhoroggal veri ki a fogainkat a helyéről. Sajnos van ebben igazság, de ez csak közvetve a cukor hibája. A fogaink gyilkosai valójában a szánkban található baktériumok, amik a cukrokból táplálkoznak, élnek vidáman, szaporodva és felerősödve. Nézzük, mit tudsz tenni ellenük! „Csökkentsd a bevitt cukrok mennyiségét!”
 
Inzulincsúcs
 
Biztosan megfigyelted már, hogy ha édes ételeket fogyasztasz, később sokkal gyorsabban megéhezel. Ez pontosan azért van, mert a szervezetünk a cukrokat alapvető energiaforrásként kezeli, emiatt könnyen is emészti. Nos, ezzel még nem lenne baj, csak hát, amikor a cukor gyorsan bekerül a véráramba, jól érezzük magunkat, majd amikor hirtelen kiürül, a testünk követelni kezdi az újabb dózist. Tulajdonképpen olyan ez, mint egy drogfüggő napi adagja. Ha megkapja, boldog, de amikor az anyag kezd kiürülni a testéből, máris a következő adag után kutat. Könnyen kialakul a függés, melynek nemcsak pszichés háttere van, hanem jelen esetben testi is. Ördögi körbe taszít, és arra leszel figyelmes, hogy folyton édességre vágysz: ha eszel, boldoggá tesz, utána pedig szenvedsz, majd ismét vágyódsz, és így tovább... Ez egyenes út a cukorbetegség kialakulásához. És hogy mit tehetsz ellene? Itt is ugyanazt tudom tanácsolni: „Csökkentsd a bevitt cukrok mennyiségét!”
 
Inzulinrezisztencia

Ez a betegség a magyar társadalom jelentős részét érinti, tulajdonképpen a 2-es típusú cukorbetegség kapujának is nevezik. De mi is ez pontosan? Figyelj csak, megpróbálom nagyon vázlatosan és röviden elmondani! Amikor eszünk, a vércukorszint megemelkedik. Ez teljesen normális az emésztés során, ugyanis így jutnak a sejtek energiához. Viszont minél magasabb az elfogyasztott ételünk cukortartalma, annál nagyobb terhelés éri hirtelen a szervezetünket. Ilyenkor a hasnyálmirigy inzulint termel, hiszen ez az a hormon, ami a glükóz, vagyis a vércukor vérünkből történő kiürítéséért felel, vagyis azért, hogy a testünk sejtjei tápanyaghoz jussanak. Az inzulinrezisztencia az a betegség, ami ennek a folyamatnak a felborulását jelenti. Ilyenkor a hasnyálmirigy ugyan termeli az inzulint, de a sejtjeink nem reagálnak megfelelően, így a vérünkben a kelleténél több glükóz marad, és hosszabb ideig kering. Rövidesen felhalmozódik, ezért a testünk még több inzulinért kiált. Majd újabb felhalmozódás következik... Idővel pedig kialakul a cukorbetegség. Hogy hogyan kerülheted el? Meg fogsz lepődni... „Csökkentsd a bevitt cukrok mennyiségét!”
 
Elhízás
 
Nyilvánvalóan tisztában vagy azzal, hogy a sok cukor elhízáshoz vezet. Azt is tudod, hogy nemcsak a finomított élelmiszerekben lelhető fel a cukor, hanem a gyümölcsökben is. Alapvetően az a különbség, hogy a gyümölcsök rengeteg rostot is tartalmaznak, amik lassítják a cukor felszívódását. Ettől függetlenül nem tanácsos sokat fogyasztani belőlük, hiszen minden extra kalória, ami a szükségletünkön felül kerül a szervezetünkbe, zsírként raktározódik el. Ezt tuti nem szeretnéd te sem, én sem és szerintem senki sem. Arról nem is beszélve, hogy az elhízás nemcsak esztétikailag okoz problémát, hanem betegségek kialakulásához is vezethet. Ilyenek a szív- és érrendszeri zavarok és a magas vérnyomás is. Nincs más hátra, mint hogy: „Csökkentsd a bevitt cukrok mennyiségét!”
 
Hiperaktivitás és memóriagondok
 
A gyerekeknél a folyamatosan kapott édességek utáni válaszreakció gyakran félrevezeti a szülőket. Fentebb már írtam, hogy a pillanatnyi magas cukorszint energiabombaként hat ránk. Ez egy gyerek esetében hatványozottabban igaz. Izeg-mozog, rohan, és nem a szülei kéréseire figyel...  Az első ilyenkor, hogy a szülő önmagát mentve hiperaktívnak mondja a gyereket, ahelyett, hogy magában és a gyermek étkeztetésében keresné a hibát. És akkor még nem is beszéltem a memóriagondokról! A nagy mennyiségű, folyamatosan bevitt cukor blokkolja az agyunk emlékezésért felelős részét. Gyorsan olvasd el kétszer a most következő mondatot, hogy ne ess ilyen hibába! „Csökkentsd a bevitt cukrok mennyiségét!”
 
A legsötétebb oldal 
 
További betegségekről is kimutatták, hogy a folyamatos, túlzott mennyiségű cukor bevitele elősegítheti a kialakulásukat. Ilyen a májgyulladás és a zsírmáj kifejlődése is. Ha a májnak folyamatosan kell működnie és dolgoznia az extra cukrok bontása miatt, képtelen lesz pihenni és regenerálódni. Olyan ez, mintha folyamatosan mérgeznénk magunkat. És mit terhelünk még túl ilyenkor? Lássuk csak, mi az, ami folyamatosan és egyre nagyobb mennyiségben képződik! Ha visszagörgetsz, megtalálod a választ, ami nem más, mint az inzulin. És azt melyik szervünk is termeli? A hasnyálmirigy. Ha pedig ezt a szerved sem hagyjuk pihenni, nő a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázata. Emellett jöhetnek még a veseelégtelenségek, és ezekkel együtt a köszvényesedés is. Szerintem ne is soroljuk tovább! Hiszem, hogy bármelyik szó elolvasása ebben a bekezdésben elég elrettentő ahhoz, hogy pontosan visszaemlékezz arra, mit kell tenned: „Csökkentsd a bevitt cukrok mennyiségét!”
 
Remélem, hogy ezeket a pontokat végigolvasva máshogyan gondolsz majd a Mikulás-csomagba rejtett meglepetésekre. Ha mégis figyelmen kívül hagyod az intelmeket, akkor a virgács és a fenti, szörnyű rizikók mellé a Mikulás extra meglepetéseket is hoz majd, például plusz három-négy kilót.
 
Schönekker László írása