Divat

Így válaszd ki a tökéletes sapkát!

2019.11.26. I 09:16
Amikor a fagyos és szeles időjárás lesz az uralkodó, előkerülnek a kiegészítő téli ruharabok, amelyek nemcsak melegítenek, de egy jól megválasztott fazon, stílusos kiegészítője lehet egész megjelenésünknek. A sapka, kalap személyiségfüggő, mivel jelentősen megváltoztatja viselője megjelenését, ezért elsődleges szempont, hogy a kiegészítő harmonizáljon öltözékünkkel. A fazon megválasztásánál figyelembe kell venni az arcvonásaink jellegzetességét. 
Az ovális arcú hölgyeknek a vékonyabb, fejbe húzható modellek állnak jól. Ha az archoz kerekebb az áll, akkor lapos tetejű kalap az előnyös, ami nem takarja az arcot, ezzel hosszabbnak tűnik. Ha az áll szögletesebb, célszerű kerekebb fejrészű kalapot választani, mert ez meglágyítja az arcvonásokat.  
A hosszúkás arcformához miden jól áll, a gömbölyű kialakítású kalapok, a fejre simuló sapkák egyaránt. A nagyon hosszúkás archoz ne válasszunk magas kalapot, mert az tovább nyújtja az arcot.

A kerek archoz olyan sapkát, kalapot válasszunk, amely szélesebb, mint az arcformánk, hogy ezzel optikailag is vékonyítsuk az arc kerekségét. Pl. valamilyen díszítés a sapkán, amely oda vonzza a tekintetet. 

A szögletes arcnál a fejfedőt viseljük ferdén vagy aszimmetrikusan, így elvonjuk a figyelmet a kiugró, szögletes arccsontról. 

A szív alakú arc esetén a széles homlokot és a keskeny állat kell egyensúlyba helyezni. A szemellenzős fazonok előnyösek. 

A gyémánt arcformánál nem előnyös, ha a homlokba húzzuk a kalapot, inkább viseljük hátravetve, ezzel optikailag hosszítjuk és vékonyítjuk arcot. 

Egyéb fontos tudnivalók a sapka, kalap választásához:

Télen növesszük meg a hajat, szebb, ha kikandikál néhány tincs a sapka alól, mert ellensúlyozza a szoros fejfedők alatti fejformát. A kalapokhoz hajunkat mindig tűzzük fel, elegánsabbá teszi a megjelenést. A kalapot hordjuk mindig sikkesen! 

A fejfedők méreteit mindig arányosítsuk testünk méretéhez. A megfelelően hordott sapka, kalap javítja a testtartást és kellő eleganciát kölcsönöz viselőjének. Télen inkább a kis karimájú, fejet melegítő kalapokat, sapkákat hordjunk ügyelve arra, hogy a kabát stílusához valót válasszunk. 

Fontosak a színek!

A kiegészítők választásánál mindig figyelni kell, hogy a színtípusnak megfelelő legyen a sapka, a sál és a kesztyű színe. Mivel a hajszín ebben az esetben nem annyira meghatározó, inkább a bőr és szemszínhez kell passzolni. A stílusos megjelenés abban az esetben lesz harmonikus, ha az öltözet minden eleme színben passzol egymáshoz. 

Milyen sapka típusok közül lehet választani?

Kötött sapka: minden évben megtalálható az üzletek polcain, rendkívül sokféle formában. Lehet rusztikus, finom puha vagy merevebb anyagú is, attól függően milyen fonalból kötötték. Azonban nem áll jól mindenkinek, rásimul a fejre ezáltal kerekké teszi az arcot és a fejet. Ez a fazon csak az ovális arcformához és a fiatal korosztálynak javasolt. 
Kapucni: a legegyszerűbb megoldás a sapkát helyettesíteni.  A szőrme szegélyes kapucni lehet elegáns megoldása a szövetkabátoknak és a sportos kabát megjelenését is finomabbá teszi.  A szőr minőségére azonban ügyelni kell, hogy inkább természetesnek tűnjön, mert lehangoló a nagyon műszálas, összetapadt műszőrme. 

Sál: több funkciót is elláthat, amennyiben elég nagy, a fejre tekerve a nyakat és a fejet is melegen tartja. Vannak csősál típusok kötött vagy plüss anyagból, amelyek a sportos stílusú kabátokhoz illenek. 
Kalapok: a szövetkalapok három legelterjedtebb hétköznapi hordásra alkalmas formája a bubi és closhe mindkettő kis karimájú, fejre simuló darab. Nagyon nőies és szépen keretezi az arcot, kifinomult, nőies stílushoz illik a leginkább. 

A bubi kalap kerek fejrésszel és lefelé hajtott kissé kifelé tartó karimával készülnek ezért szögletes és kerek arcformához kimondottan ellenjavasolt. A closhe formája mindig visszatérő kalaptípus, lefelé irányuló, kis karimájú fazon. Elsősorban a fül alá érő hajakhoz, ovális, hosszúkás és szögletes arcformához csinos. 

A férfias kalapfazonok mindig újra bekerülnek a hölgyek ruhatárába. Erőteljes fazonú ruhadarabokhoz viseljük elsősorban nadrággal. Az ovális vagy hosszúkás arcúaknak harmonikus, mert kontrasztot alkot a nőies arcon, illetve jól mutat a szögletes arcú hölgyeknek is. 
Barett sapka: dszekikhez vagy anyagában sportos kabátokhoz javasolt, sportosabb jellegű sapka. Manapság sok színben kapható barett, bátran választható, amelyet sapkaszerűen behúzva vagy félrecsapva viselhetünk. Nagyon nőies, majdnem mindenkinek előnyös, kivéve a kerekded, széles arcformájúakat. Kissé szembe húzva, illetve oldalra csapva érdemes viselni. 
Fejpántok: színes kabátokhoz viselhetünk feltűnőbb színűt, szőrméből készültet elegáns kabáthoz, a kötöttek pedig a sportos alkalmakhoz állják meg a helyüket. Nagy hidegben nem praktikus viselet, mert csak a homlokot melegíti. Kerek és szögletes archoz előnytelen.
Szemellenzős sapka: mindenféle anyagból készül. A klasszikus lapos tetejű fazon kicsit férfias megjelenést kölcsönöz, de nagyon szexi hatású. Jól áll a kerek archoz, mert előrefelé kiálló rész van rajta, így nem szélesíti az arcot. Csinos a félrecsapott viselete. 

Máté Ildikó stylist tippjei