Divat

Hogyan válasszunk alkatunknak megfelelően kabátot?

2019.11.23. I 08:49
„Egy valódi kabátot az tesz csodálatossá, hogy ha hideg van, nem tudsz nélküle létezni. Olyan, akár egy barát vagy egy családtag" - mondta Yohji Yamamoto.

Amikor beköszönt az ősz és hűvösre fordul az idő, előkerülnek a kabátok a szekrényekből vagy éppen kabátvásárlásra indulunk. Azonban nem mindegy, milyen fazonú, stílusú, színű kabátra esik a választásunk és mit viselünk, akár több szezonon keresztül. Érdemes ismerni a testalkatunkat ahhoz, hogy a tökéletes, valóban hozzánk illő darabot tudjuk megvásárolni. 

Nézzünk meg néhány általános szabályt!

Először gondoljuk át, hogy milyen funkciónak kell megfelelni, milyen életmódot folytatunk. Célszerű azonban minimum két stílusú kabátot vásárolni magunknak az egyik egy klasszikus szövetkabát a másik egy sportos dzseki. Eldöntendő kérdés lehet, hogy rövid vagy hosszú fazon? Amennyiben sokszor fordul elő, hogy szoknyát hordunk, akkor érdemes egy derékig érő rövid vagy egy térdig érő klasszikus fazont választani. 

Általában vásárláskor mindenki a fekete vagy a szürke színt választja, ezeket biztonsággal lehet, mindenhez hordani. Azonban, ha van rá lehetőség és több kabáttal is rendelkezünk, akkor nyugodtan válasszunk olyan színűt, amely passzol az egyéniségünkhöz, színtípusunkhoz. Ha mégis a sötét kabátnál maradunk, akkor bátran nyúlhatunk a színes sálakhoz, amelyek vidámsággal töltik fel a szürke hétköznapokat. 

Fontos megemlítene az anyag összetételt, egy szövetkabát, minél több természetes anyagot tartalmaz (gyapjú, kasmír stb., dzsekiknél a toll töltet) annál melegebb, ellentétben a sok poliésztert tartalmazó kabáttal, amely ezáltal hidegebb.  

Még egy elengedhetetlenül fontos szempont a kabátvásárláshoz, hogy igazán „valódi” legyen, ez pedig nem más, mint ismernünk kell a testalkatunkat.  

Milyen kabátot válasszunk a testalkatunkhoz? A testalkattípusokat a váll, a derék és a csípő egymáshoz viszonyított aránya határozza meg.

A legideálisabbnak tartott homokóra alkat esetén a csípő és a vállak nagyjából egy vonalban vannak, a keblek és a fenék kerek, a derék kifejezetten vékony. A homokóra testalkat szinte bármilyen fazonú kabátot viselhet, a lényeg azon van, hogy az alakját kihangsúlyozza. Legelőnyösebb a mértékkel dekoltált, karcsúsított, övvel ellátott, derékhangsúlyos, alsó részén kifelé bővülő, A vonalú kabát. 

Egyenes alkat esetén a váll, a derék és a csípő szélessége majdnem megegyezik, nincs hangsúlyos derék. Szerencsére minden kabátfazon jól áll neki. Mivel a homokóra alkathoz szeretnénk közelíteni, ezért érdemes optikailag a felső és az alsótest arányát efelé növelni.  Felső részen válltömés, széles gallér, díszes gombok, akár dupla sorosan. Alulra pedig az enyhén bővülő szabás, ami kissé nagyítja a csípőt. Finoman karcsúsított, testet követő darabok is előnyösek. 
A körte alkatra jellemző, hogy a vállnál és a deréknál szélesebb a csípő; az alsó-és a felsőtest különbsége méretbeli eltérést eredményez (pl. a felsőtest 36-as az alsótest 38-as). Ebben az esetben kabátvásárláskor, ha térdig érőt választunk, legyen A-vonalú vagy harang alakú deréktól lefelé a felső része viszont szépen kövesse a test vonalát. A tekintetet az alsó részről a felsőre kell vezetni, mégpedig a kabát széles gallérjával, válltöméssel, dekoratív gombokkal akár dupla gombolással is. 

Az alma alkatot dús keblek, kerek hastájék, alig hangsúlyos derékvonal és keskeny csípő jellemzi. Fazonban a térdig érő, enyhén a test vonalát követő, V-kivágású nyakvonallal ellátott kabátok állnak a legjobban. Az alkati adottságok miatt a derékvonal hangsúlyozása kimondottan előnytelen.  A csípőt lehet szélesíteni a ferde vagy az oldalvarráshoz közel álló zsebekkel. 

Máté Ildikó stylist írása