Spirituális magazin

Miklósa Erika: „3-4 napig nem tudtam abbahagyni a sírást”

2019.11.19. I 19:39
Sokféle meditációs gyakorlat létezik, de mindegyiknek egy a célja: az elme elcsendesítése, ami a tudat ébresztésével jár együtt. A Spirit legújabb adásában Zalatnai Brigitta egy meditációs terapeutával beszélgetett, majd Miklósa Erika spirituális élményeit is meghallgatták.
A meditálás során kapcsolatot teremtünk a belső teremtő erőnkkel, így megszabadulhatunk az elakadásoktól. Pongó Judit meditációs terapeuta szerint úgy érkezünk meg a valódi önmagunkba, ha elengedjük a feji történéseket, eseményeket. „Először is a technikát kell megtanulni, hogy a fejet itt is elengedjük. Ez olyan, mint a gyógytornában a mozgás, hogy addig, amíg valami sérülés van, előbb azt ki kell javítani, és utána tudjuk a jót gyakorolni” – mondja a szakember.

Ha valaki érdeklődik Juditnál a meditáció iránt, általában a vezetett meditációt javasolja, ez ugyanis segít elengedni a fejbeli történéseket, amiket egyébként használunk. Így tudunk megérkezni abba a tiszta gondolatba, amiért leülünk meditálni. Sokféle élethelyzetben döntenek úgy az emberek, hogy elsajátítják a technikát, Judit gyógytornász hallgató korában ismerkedett meg vele, amikor kipróbálták rajta az autogén tréninget. Az élmény nagy hatással volt rá, később is használta, mert úgy érezte, könnyedséget ad. „Olyan plusz energiákhoz juttat a meditáció, amit mással nem lehet pótolni” – mondta a terapeuta, aki mióta meditál, mélyebb, tisztább tudatban éli a hétköznapjait. 

Az érdeklődők általában elakadásokkal érkeznek hozzá. Szokás mondani, hogy annyiszor kapunk egy adott problémát, amíg meg nem oldjuk, de ahhoz, hogy mélyre, a gondok gyökeréhez tudjunk ásni, szükséges egy terapeuta segítsége. Az elme alapvetően fél a fájdalomtól, de ha pontra hozzuk a kérdéseinket, a terapeutának csak az dolga, hogy odasegítsen és ott megtartson minket. Nekünk pedig az a feladatunk, hogy újból összerakjuk az életünket, hogy erről a pontról tovább tudjunk lépni.

Judit azt is elárulta, hogyan érdemes nekifogni a meditációnak kezdőként. Ha tudatosan figyelünk a légzésünkre, el tudjuk csendesíteni az elménket, és eljutunk a tiszta állapotba:
Miklósa Erika is csatlakozott a beszélgetéshez, aki egy sportsérülés után kezdett el énekelni. Az operaénekesnő szerint a sportolás is egy koncentrált, meditatív állapot, ugyanez igaz a színpadi létre is. Erika már gyerekként is nagyon nyitott volt, mai napig örökösen válaszokat keres, így a meditáció is közel áll hozzá. Egy vezetett meditáció során jelenleg a nőiességével és az elmúlással kapcsolatban tenne fel kérdéseket. Korábban már volt része ilyen élményben, 38-39 éves korában egy válás után fordult terapeutához. „Sose felejtem el, hogy akkor körülbelül 3-4 napig nem tudtam abbahagyni a sírást. Szembesülni saját magammal, tehát lefejteni teljesen a hagymahéjat magamról, (…) az egy nagyon nehéz dolog volt nekem” – mondta Erika. „Ki kell nyitnunk a lelki fájdalmakat, hogy új döntéseket tudjunk hozni” – magyarázta a meditációs terapeuta, hogy miért sírt az énekesnő a megtisztulás során. 

Erika szerint a terápia óta gyökeresen megváltozott az élete: „Egyrészt magamhoz is sokkal őszintébb vagyok, és másokhoz is, de úgy, hogy félelem nélkül” – mesélte az operaénekesnő. „Egy olyan megtisztulás volt, és egy olyan pont volt az életemben, amitől nagyon sok minden megváltozott” – tette hozzá.