Fitness

Ahol öröm edzeni: így válaszd ki a legjobb edzőtermet!

2019.11.18. I 12:55
Manapság dübörög a fitneszipar, ezzel együtt pedig divattá vált fittnek lenni. Sorra nyílnak az edzőtermek, az egyikből kilépve szinte máris egy másikban találjuk magunkat. Egyik nagyobb, a másik felszereltebb, a harmadik pedig divatosabb... Igen ám, de akkor mi alapján döntsünk? Mi a fő különbség közöttük? Miben térhet el egyik a másiktól? Esetleg melyik, miben jobb, és miért felelhet meg jobban a elvárásainknak? A következő hét pontot elolvasva és átgondolva meglátod, jó helyen próbálkozol-e!
1. Lokalizáció

Vizsgáld meg a napi rutinodat, melyik termek esnek útba hazafelé vagy épp a munkahelyed irányába. Egészen biztos vagyok benne, hogy ha teljesen eltérő irányba nézelődsz, akkor egy fárasztóbb napon már nagyobb eséllyel fordulsz az otthonod irányába, mintsem a terem felé. Nézd meg azt is, milyenek a nyitva tartások. Megfelelnek-e az általad tervezett edzési időpontoknak? Van-e akkor csoportos óra, ha te esetleg éppen azokat részesítenéd előnyben. Milyen a közlekedés, könnyen tudsz-e parkolni, vagy tömegközlekedéssel egyszerűen megközelíthető-e? Hidd el nekem, ha ezeket alaposan körbejárod, akkor a későbbiekben rengeteg bosszúságtól megóvod magad.

2. Ne féljünk kérdezni!

Mielőtt szúrópróbaszerűen elkezdenéd sorra venni a lehetőségeidet, informálódj a barátaidtól vagy a munkatársaidtól! Biztosan van a környezetedben olyan ember, aki egy ideje már letette a voksát egy terem mellett. Kérdezd meg, miért választotta azt? Mit tart jónak benne vagy mi zavarja? Ne félj kérdezni, hiszen a válaszok máris lerövidítik a kísérletezős időszakodat és megkönnyítik a döntéseidet.

3. Tervezzünk egy költségvetést!

Amennyiben az anyagi oldalt vizsgáljuk, akkor azt vehetjük észre, hogy hatalmas különbségek vannak egyes termek között. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minél drágább, annál jobb is. Lássunk reálisan! Manapság köszönhetően a közösségi médiás aktivitásnak, egyre inkább felveri egyes termékek árát, pontosan igaz ez az edzőtermekre is. Fontos nekünk a külcsín, a kimagasló kiszolgálás, a szépen csengő név, a posztok, a wellness részleg?! Akkor tudjuk, hogy mit keresünk. Legyünk tisztában vele, mit, miért választunk és mi az a fix havi kiadás, ami fájdalom nélkül belefér a keretünkbe. Az edzés soha ne teher legyen, sokkal inkább jutalom az egészségünknek!
4. Vegyél próba alkalmat!

Először mindenképp azt tanácsolnám, hogy csak próba alkalmat, napijegyet vegyél. Ugyan alkalmanként kicsit drágább, mintha havi bérletet vásárolnál, de, ha az első néhány alkalom után idegennek érzed magad abban a környezetben, akkor kidobtad az egész havi pénzt az ablakon. Ha innen nézed, máris nem olyan drága az a napijegy. Nézd meg azt is, hogy abban az időben amikor járnál, mennyire zsúfolt a terem, le tudsz-e edzeni kényelmesen. Kényelmesek-e a szekrények, és elférnek-e benne a ruháid, holmijaid?! Milyenek a recepciósok? Kedvesek és figyelmesek vagy épp “nemtörődöm”, lekezelő stílusban fogadnak?  Milyen a felszereltsége, mennyi gép van? Sokat kell-e várni rájuk? Ezek mind kiderülnek néhány alkalom után és így el tudod kerülni, hogy elköteleződj egy olyan hely mellett, amitől esetleg később feláll a szőr a hátadon.

5. Higiénia

Nagyon részletesen ezt a pontot nem tartom fontosnak taglalni, hiszen mindannyian mások vagyunk, pontosan tudjuk, mik azok az alapvető dolgok, amiket elvárunk magunktól és a környezetünktől. Törölköző használat, a gépek tisztasága, a zuhanyzók és a mosdó állapota mindent elárul számunkra, amit kell. Járj nyitott szemmel, és ne félj lépni, ha a higiéniai körülmények nem ütik meg az általad elvárt szintet.

6. Szakmai személyzet

Sokat elárul a teremről az ott dolgozó edzők és a szakmai vezetőség felkészültsége, hozzáállása. Tedd őket próbára! Érdeklődj, kérdezz, kérj útbaigazítást vagy tanácsot! Figyelj a testbeszédre, vedd észre a részleteket! Ha kedvesek, segítőkészek, figyelnek rád, vagy esetleg nagyon udvariasan szerelnek le, mert épp edzést tartanak, akkor jó helyen jársz. Biztos lehetsz benne, hogyha kicsit lassul majd a fejlődésed, akkor lesz kihez fordulni tanácsokért egy kis extra motivációért. Kisugárzás, bánásmód, hangulat, segítőkészség, figyelmesség... Ezekre figyelj elsőként!

7. Társaság

Tudom, hogy nem azért mész le, hogy beszélgess. Azt is tudom, hogy téged nem érdekel mások élete, problémája. Az viszont egészen biztos, hogy zavarna, ha egyes emberek folyamatosan rád terhelnék a komplexusaik miatti frusztráltságukat, agressziójukat. Vizsgáld meg a termet erről az oldalról is, hiszen, ha tele van barbárral, az rövid időn belül elveszi majd a kedvedet attól, hogy egy nehezebb napon is lemenj megcsinálni a tervezett munkát.  Szabotál abban is, hogy rávedd magad olyankor is az edzésre, amikor legszívesebben otthon egy film előtt a kanapén fekve majszolnád a pattogatott kukoricádat. Látod, milyen fontos is ez valójában? Hiába tűnik másodlagos dolognak, annál fontosabb a későbbi kifogások elkerülése végett. Tedd fel magadnak a kérdést, nyomaszt a közeg, vagy épp motivál, tele van-e bunkókkal, vagy segítőkész emberek vesznek körül? Mindennek az alapja, hogy otthonosan mozogj a környezetben, amit választasz magadnak!

Nos, ha ezeknek a kritériumoknak megfelelő termet sikerült találnod, akkor ne is folytasd tovább a keresgélést. Itt az idő, már minden rendelkezésedre áll ahhoz, hogy belevágj. Először jöhet egy havi bérlet, majd ha ennek letelte után is pozitív a benyomásod, ne habozz megvenni egy negyed-, vagy épp egy féléves bérletet, hiszen azzal, ha anyagilag is elköteleződsz a terveid,  álmaid mellett, a motivációdat is biztosan stabilabb alapokra helyezed!
Mire vársz?! A keresés elindult...