Fitness

Szabályok, amik betartása nélkül a diétád kudarcra van ítélve!

2019.11.11. I 08:15
Elkezdeni egy diétát talán a világ legegyszerűbb dolga. Ehhez semmi másra nincsen szükségünk, mint elszántságra és arra, hogy meghozzunk egy döntést, amivel a komfortzónánkat magunk mögött hagyjuk. Innentől kezdődik csak az igazi kaland: jönnek az akadályok, a dilemmák és a botlások. Pontosan emiatt fel is vetődik az a kérdés, hogy vajon milyen elveket kövessünk, milyen fórumokat olvassunk, honnan szívjuk magunkba az információk tömkelegét? Ne kutass tovább, segítek neked lefektetni néhány alapelvet, amely segítségével nem térsz le a helyes útról!
1. Cserélj egészségesre és haladj apró lépésekben!

Először is kezdd a legalapvetőbbel! Nézd át, mi van a hűtődben és a konyhaszekrényedben. Pakolj ki az asztalra mindent, és kezdj kialakítani két halmazt aszerint, hogy mi az, amit a természet ad neked, és mi az, amit mi emberek hozunk létre! Hogy ezt hogyan értem? Minden olyan élelmiszer, ami több komponensből, hozzáadott ízfokozókkal és cukrokkal készül, állagjavító szerekkel és töménytelen mennyiségű tartósítószerrel van megtűzdelve, a szervezeted számára maximálisan felesleges és káros is egyben. 

Szóval van két halmazod. Egy, ami a természet ajándéka, és amit bármikor ehetsz, ha az egészségedre való tekintettel vizsgálod, és van egy másik, amit kerülnöd kellene. Erre egyszerű a megoldás, igaz? Mondhatnám, hogy hajítsd ki otthonról az összes ilyet, hiszen, ha nincsen otthon, akkor nem is visz majd bűnbe. Azonban ez nem ennyire fekete és fehér. 

Amiket hosszú éveken megszokásból fogyasztottál, amikhez hangulat társul, ami egy-egy tevékenységről azonnal eszedbe jut, azt nem lehet egyszer csak végleg száműzni az életedből. 

Tudod, miért? Lehet, hogy pillanatnyilag jó ötletnek tűnik, de ezzel a fejedben máris elültetsz egy olyan gondolatot, hogy neked innentől kezdve minden korábbi élvezetről véglegesen és visszafordíthatatlanul le kell mondanod. Ez nem túl motiváló, és könnyen kiégést is okozhat, amivel már azelőtt képes vagy halálra ítélni az életmódváltó próbálkozásodat, hogy belekezdtél volna. Ugye ez az, amit nagyon messziről szeretnél elkerülni?! Nos, akkor csak egy szót szeretnék megemlíteni, ami máris a sikeres irányba visz: a mértékletesség!

Kezdj el visszapakolni a hűtőbe és a polcokra. Először csak a jó halmazból, majd következhet az a kupac, amiről tudod, hogy nem segíti az életmódváltásod, mégis nehezen mondasz le róluk. Nézd át alaposan az asztalon maradt termékeket, élelmiszereket, és válassz ki közülük kettőt, amit már most is könnyedén mellőzni tudsz az életedből. Ezeket dobd ki villámgyorsan, a többinek pedig nyugodtan kegyelmezz meg. Majd két hét múlva jöhet egy újabb vizsgálat, és ezzel újabb kettő termék repülhet az polcaidról. Ezt a folyamatot folytasd egészen addig, amíg már csak egészséges élelmiszereket találsz, ha a szekrénybe pillantasz!
2. Realisztikus célok és a jutalmazás!

Az előbb említett mértékletesség kapcsán beszélnünk kell az apró lépések fontosságáról is. Ahogyan az életmódváltásban, úgy a célok kitűzésében is nagyon fontos, hogy ne rugaszkodj el túlságosan a komfortzónádtól, hiszen amellett, hogy ez a távolság ijesztő lehet, még a kisebb sikereket sem tudod majd megélni és megünnepelni. Ha például kitűzöd, hogy ebben a hónapban 10 kilót szeretnél fogyni, de csak 3 kiló jön össze, akkor nem azt fogod érezni, hogy fogytál hármat, hanem azt, hogy nem sikerült leadni azt a hetet. Pedig, ha azt a 3 kilogrammot fél évre levetítve nézzük, máris 18 kg-ról beszélünk. Érted már?
3. Az ember társas lény!

Nyugodj meg, nem lettem párkapcsolati tanácsadó, mindenki maradjon meg a saját területén, és ott söprögessen, ahol az az ő dolga! Így teszek én is! Komolyra fordítva a szót, arra gondolj ennél a pontnál, hogy vajon jó lehet-e egyedül haladni előre, csak magadat elemezve és csendben összefoglalva a sikereidet? Ugye, hogy nem? 

Keress olyan embereket, közösségeket, vagy akár a családodból valakit, aki hasonló gondolatokat ápol, és hasonló változtatásokon töri a fejét. Beszéljetek, járjatok össze, küldjetek egymásnak eredményeket, képeket, beszámolókat, hiszen, ha most még nem is hiszed el, de te magad is hatalmas motiváció tudsz lenni. Lehet, hogy amikor épp másnak van gyengébb napja, és hajlamos lenne elcsábulni, például egy edzést kihagyni, vagy megenni azt a mosolygós fánkot a kisboltból, a te képedet, helyzetjelentésedet vagy épp sikeredet látva észbe kap, és rájön, hogy 
a pillanatnyi öröm nem okoz tartós boldogságot, ellenben az álmaink megvalósításával!
4. Jegyzetelj!

Nos ez az a pont, ami az egyik legfontosabb, véleményem szerint mégis talán a legnehezebb. Folyton észben tartani, hogy mit ettünk-ittunk, majd lejegyzetelni borzasztóan nehéz és könnyen elhibázható. Ezért nagyon fontos, hogy előre gondolkodjunk és készítsünk terveket.

Mit fogunk másnap csinálni? Megbeszélés lesz, vagy egész nap az autóban ülünk majd? Esetleg egy csapatépítő buli vagy épp egy hatalmas túrázás vár ránk? Mindezek nem számítanak! Ezekre fogni a „félreevést"- vagy épp a nem evést - te is tudod, hogy csak gyávaság. Gyávaság ahhoz, hogy beismerjük, vesztesek vagyunk. Vagyis nem vagyunk hűek az elveinkhez, és gyengék vagyunk a megvalósításukhoz.

Pedig tudod milyen jó érzés úgy kipipálni egy napot - ami akadályt jelenthetett volna - hogy ezt is megoldottad? Ez talán apróságnak tűnik, de valójában hatalmas siker és elképesztően jó érzés. Így máris motiváltan vághatsz neki a következő nap kalandjainak. Nagyon fontos, hogy szembesítsd magad a tetteiddel, ezért mindig jegyzetelj, írd fel, tervezd meg, és vizsgáld meg utólag, hogy hibáztál-e!

5. Mozgás!

Ha az első négy pontot már rutinszerűen űzöd, akkor 60 %-ban máris sikeres vagy a változásokat tekintve. A mozgás az a dolog, ami a maradék 40 %-ot villámgyorsan hozzáadja az életedhez, és tempósan haladhatsz vele a céljaid felé. 
Legalább heti háromszor hatvan perc edzés már hatalmas változtatás lehet az egészségedre nézve, amellett, hogy a zsírvesztésed is soha nem látott mértéket ölt majd, ráadásul a stresszt is jobban kezeled majd.

Mire is vársz még?!
Innen már gördülékenyen halad a folyamat, és gyorsan jönnek a kezdeti változások is. A sikerek, a formálódás, a dicséretek és az elismerések garmadája vár téged, amit a környezeted zúdít majd rád. Mindehhez pedig mire van szükséged? Tudatosságra és vágyra. Ha felismered és érzed magadban ezeket, már eleve sikerre vagy ítélve!

Schönekker Laci motiváló írásai, táplálkozási- és mozgásbeli tanácsai minden hétfőn a lifetv.hu-n!