Talkshow

Várkonyi: „Remegek, hogy mi lesz, szerintem vér fog folyni”

2019.11.03. I 23:00
A Női titkok Vákonyi Andinál vasárnapi adásában Mádai Vivien, Doszpot Evelin és Cseke Katinka beszélgettek az anyaság nehézségeiről. A házigazda bevallotta, hogy nem épp úgy tekint vissza a kislánya első évére, mint élete legcsodásabb időszakára. 
Vivi is osztja Andi nézőpontját: „Annyira belém égett az az első egy év” – mondta a műsorvezető. „Neked csak az első egy? Nekem az első 12!” – licitált rá Katinka. A színésznőnek Várkonyi Andihoz hasonlóan a szülés óta akkor volt először pokoli lelkiismeret-furdalása, amikor bölcsibe adta a lányát. „Úgy nézett rám az egyik ismerősünk, hogy azt gondoltam, a világ legrosszabb anya című filmért Oscar-díjra indulhatok” – mondta Katinka, akinek azt vágták a fejéhez, hogy semmi dolga sem lesz, ha nem ő vigyáz a gyerekre napközben. Katinka és Várkonyi is 1,5 évesen íratták bölcsibe a lányaikat, akik imádtak oda járni. Andi akkor döntött így, amikor a környezetében lévők már azt vették észre rajta, hogy kezd beleőrülni az állandó gagyogásba, ráadásul a lánya is rájuk unt. „Gyereknek gyerek a társasága, egyébként nem véletlenül mondják ezt” – helyeselt Mádai, aki szerint a tudatos jelenlét a boldog családi élet kulcsa. Mostanra megtanulta, hogy ne akarjon mindenkinek megfelelni, de sokáig nem tudott szabadulni az örökös megfelelési kényszertől. „Van, aki anyának születik, és van, aki nem, és beletanul” – a műsorvezető 5 év távlatából már tisztán látja, hogy ő az utóbbi kategóriába tartozik. Evelinékkel egyetért abban, hogy a fő probléma az, hogy nagyon gyors az élet, és rengeteg inger ér minket. 

Várkonyi az együtt alvás témát is bedobta, ami kisebb vitát szított a vendégek közök. Katinka szerint nem szabad a gyereknek a szülők között aludnia, Mádai Viviéknél pedig pont ez megy 5 éve. „Az nem egészséges se a gyereknek, se a szülőknek, ha köztük fekszik a gyerek” – jelentette ki Katinka. Andi, Vivi és Evelin elkerülhetetlennek látják a közös alvás, ők anno azért adták be a derekukat, mert már nem bírták fizikálisan az éjjeli ingázást a saját és a gyerekük ágya között.
Andi ezután a kamaszkorra terelte a témát: „Remegek, hogy mi lesz, szerintem vér fog folyni” – osztotta meg személyes félelmét a vendégeivel. Evelin szerint az még a jobbik eset, ha le tudsz ülni a gyerekkel megbeszélni a problémákat, akkor bonyolódik a helyzet, amikor a tinédzser csak becsukja a szobája ajtaját, és meg sem hallgat. Katinkáék például általában azon balhéznak, hogy a lánya nem segít otthon. Hiába kéri meg, hogy szedje le a fregolit, csak egy gúnyos pillantást kap vissza. A színésznő édesanyja annyit mond ezekre a történetekre, hogy „Te sokkal rosszabb voltál Kati!”

Mind a négy nőnél, ők, az anyák a rossz zsaruk, az apáktól ugyanis nem várhatják, hogy rendet teremtsenek otthon. „Nálunk Doszi az ülő Buddha, én azonnal ordítok, és én vagyok a szigorú, olyannyira is, hogy van baráti család, ahol velem fenyegetik a gyerekeket. Oké, az az utolsó zárszó, hogy akkor átmehetsz az Evelinékhez” – mesélte Doszpot Péter felesége. Mádai Viviéknél is ő a keménykezű, részben ezért is stresszelt azon sokáig, hogy hogyan tud megfelelni a különböző elvárásoknak. 1,5 év után elengedte a megfelelési kényszert. „Csak az igazi anyák tudják rossz szülőnek érezni magukat” – tette hozzá.

A csajos beszélgetést egy apa érkezése szakította félbe. Lotfi Begi toppant be, aki az ikrei születéséhez kapcsolódó lelki problémáiról mesélt. „Magamat kezdtem el sajnálni, hogy mi lesz majd az életemmel. Egy gyerekkel számoltunk, majdnem három lett, és a végén marad kettő belőle” – mondta a zenész, akit a felesége fél év után válaszút elé állított: vagy összekapja magát, vagy mennie kell. Begi végül megbirkózott a helyzettel, és azóta is a gyerekeivel töltött idő jelenti számára a feltöltődést.