Férfiszemmel

Halloween

2019.10.29. I 12:05
Manapság az egyik legmenőbb ünnep a világ minden táján a karácsony, a húsvét és a Valentin-nap mellett a kelta gyökerű Halloween, aminek népszerűségén az amerikai filmek kétségtelenül nagyot löktek. Sokan fanyalognak, hogy „már megint egy újabb külföldi marhaság”, de a többség imádja ezt a beöltözős-rémisztgetős bulizást, tökfej faragással. Én is.
Az egész Halloween eredete az angolszász hagyománykörből származik, különösen az írek Samhain nevű félpogány ünnepéből, amit az 1840-es években tömegében Amerikába bevándorló szigetországiak vittek magukkal és ápolták tovább, persze egyre eltérve az egykor a halottaktól rettegő ősöktől. Eredetileg, október 31-én, tehát a Mindenszenteket és a Halottak Napját megelőző éjszakán az írek beöltöztek, hogy megzavarják a holtak szellemeit, félve attól, hogy az ő testükbe költöznek. Ebből az elmúlt másfél évszázadban egy bulizós, rémisztgetős, gyerekek számára abszolút fogyasztható őszi ünnep lett. Az óceán túlpartján ilyenkor kiskorúak milliói indulnak el a környékükön beöltözve „rémisztgetni” némi csokiért és cukorkáért. A felnőttek pedig horrorisztikus díszletek mellett buliznak és fura cuccokat öltenek magukra. Alkoholszagú Freddy Krugerek, denevérek, múmiák és vámpírok nyomulnak ilyenkor a boszorkányokra és az Addams Family női tagjaira a Halloween-partikon. Nem is csodálom, hogy népszerű lett.

És nem csak ott népszerű. Ma már Halloween-bulik tömkelege várja a magyarokat is, nem kell ezért messzire utazni. Láttam itt a neten hazai boszorkány összejövetelt, szelleműző rockpartit, de csontvázbulit is, akármit is jelentsen ez. És itthon is – ha nem is úgy, mint mondjuk Amerikában – az óvodák és iskolák többségében már faragnak egy tököt az osztályterembe, aminek persze óriási a népszerűsége. És itt sem halnak éhen október végén most már a jelmezkölcsönzők és a partikellékesek. Na meg a cukorkát és piákat áruló üzletek.

Látom mindig a Facebookon, hogy vannak, akik a Valentin-naphoz hasonlóan lenézik, elítélik a Halloweent, hogy megint Amerikát majmoljuk, de rengeteg fotó és bejegyzés meg azt bizonyítja, hogy beöltöznek és buliznak a magyarok is, és nem csak a kölykök. Amikor egy barátom bőven túl a negyvenen képes Kínából Drakula felszerelést rendelni és izgulni, hogy a megfelelő időre megérkezzen, akkor kezdem érezni, hogy mi magyarok is szeretjük a Halloweent! 

És bevallom őszintén, én is imádom! Mert szeretem az ünnepeket, a bulikat! Tetszik ez az egész rémisztgetősdi, beöltözősdi kreatívkodás. Bírom az őszi farsangot, ami éppen azokra a napokra esik, amikor átállítjuk „télibe” az órát és sötétek már a délutánjaink is. A gyerekekkel a tökfaragás is jó játék, bár a dísztök ugye pont nem fogyasztható, amiből a legjobb fejeket lehet kivájni és kifaragni. És ilyenkor jó okuk van a filmes tv-csatornáknak, hogy leadják az igazi horror klasszikusokat a Rémálom az Elm utcától, a Körön vagy a Fűrészen keresztül egészen a Michael Myers maszkos ámokfutásáról szóló Halloween sorozatig, ami aktuális is ilyenkor.

És ha elmúlik Halloween és a másnaposság, indulhatunk a temetőbe a szeretteinkre emlékezni. Buli alkalom pedig legközelebb két hét múlva Márton-napon lesz. Azután már nincs olyan messze a céges karácsonyi partik időszaka, amit a családdal eltöltött Szenteste és a szilveszteri buli követhet. Csak ilyen vámpíros-csontvázas-boszorkányos bulira kell egy újabb évet várni!

Dénes Tamás írása