Gasztro

Kerüld el az élelmiszer-pazarlást! - Marton Adrienn

2019.10.14. I 07:00
Egyre inkább kerül előtérbe a környezettudatosság, az élővilág megőrzésének fontossága, valamint, hogy ne pazaroljunk SEMMIVEL. Ennek kapcsán készítettem Nektek egy összeállítást arról, hogyan is kerülhetjük el az élelmiszer-pazarlást, s válhatunk ezáltal sokkal tudatosabbá a mindennapjainkban.
1. Készíts listát bevásárlás előtt és sose indulj el üres hassal! Fontos szabály, hogy éhesen ne indulj el vásárolni, hiszen olyankor esik meg, hogy mindent bepakolsz, amit csak a szemed megkíván. Aztán pedig a hűtőben várja a szavatossági idő lejártát az akkor még csábítónak tűnő joghurt… Érdemes a bevásárlás előtt listát készíteni és felmérni az otthoni készletet, hogy biztos csak azt vedd meg, amire szükséged van.
2. A megütődött, megbarnult zöldségeket is használd fel! Sokan, ha megpuhult vagy megbarnult egy zöldség, akkor egyből kidobják a szemétbe, ez pedig rettentő nagy pazarlás. Egyszerűen vágd le azt a részt, ami már nem olyan szép, a többit pedig nyugodtan használd fel.
3. A zöldségek héját se dobd ki! A répa, krumpli és a hagyma héját összefőzve például tökéletes alaplevet tudsz készíteni a húsleveshez! Ha éppen nem tudod azonnal felhasználni, akkor fagyaszd le őket és később nyugodtan tedd bele a készülő alaplébe. Ha mégis kidobnád a zöldségek héját, akkor tedd őket komposztálóba a szemetes helyett. A házi komposzt a konyhakerted növényeinek igazi táplálék lesz majd.
4. Tárolj helyesen! A legtöbb alapanyag sokkal tovább megőrzi a minőségét, ha kellő odafigyeléssel tárolod. A zöldségeket, gyümölcsöket tedd hűvös helyre és semmi esetre se tedd őket műanyag zacskóba. Egyfelől jobb mellőzni a műanyag szatyrokat, másrészt sokkal hamarabb megpenészednek, ha zacskóban tároljuk őket.
5. Légy kreatívabb a főzésben! Hányszor fordult már elő, hogy főzni akartál valamit és pont az az 1-2 hozzávaló hiányzott? Szerintem ez szinte mindenkivel megesik, de ettől még nem kell kétségbe esni. Helyettesítsd bátran az alapanyagokat, próbálj ki új ízeket, kombináld a hozzávalókat. Így sokkal könnyebb elkerülni azt, hogy valaminek lejárjon a szavatossága, mielőtt felhasználnád és a kreativitás okozta sikerélmény magabiztosabbá tesz a konyhában. Főzz bátran abból, ami otthon van!